Коледният сезон е все по-близо и с него идва желанието за празнични пътешествия. За истински отдадените пътешественици, дните около Коледа са чудесен момент за нови приключения. Докато някои избират да избягат от студеното време на някой екзотичен плаж, други се потапят в коледната магия на Европа. Ако сте от тези, които търсят място, което наистина въплъщава духа на Коледа, Елзас е идеалната дестинация.

Разположен в източната част на Франция, Елзас е регион с богата история, която обединява френски и немски културни влияния. Коледните базари, или Christkindelsmärik, са част от тази традиция и се коренят в немската култура на региона, която датира още от Средновековието. Първият базар в Елзас е проведен в Страсбург през 1570 г., а оттогава традицията се разширява и обогатява. Причината за разцвета на коледните базари в Елзас се крие в местната религиозна и търговска история. По времето на Реформацията католическата църква започва да организира празнични базари, на които се продавали ръчно изработени украшения и сладкиши за празничните обичаи. С времето базарите се превръщат в културен и социален феномен, свързващ местните традиции с европейските зимни празници.

Днес, коледните базари в Елзас са нещо повече от обикновени пазари. Те събират хиляди посетители от цял свят, предлагащи незабравими изживявания сред старинни улички, греяно вино и уникални занаяти, които представят вековни традиции.

Ето и кои са най-очарователните коледни базари в Елзас: 

1. Коледният базар в Страсбург - сърцето на коледната магия

Страсбург, известен като "столицата на Коледа", не само е домакин на най-стария коледен базар във Франция, но и на един от най-големите в цяла Европа. Christkindelsmärik, както се нарича базарът на немски, съществува още от 1570 година и всеки декември привлича хиляди посетители от цял свят.

Какво да очаквате:

  • Огромно коледно дърво на площад „Place Kléber“, което е централната атракция на базара.
  • Над 300 павилиона, предлагащи коледни украси, изкуствени изделия, местни деликатеси и подаръци.
  • Разходка около величествената Страсбургска катедрала, която е ярко осветена и добавя магична атмосфера на площада.
  • Традиционните елзаски специалитети като flammekueche (елзаски тарт) и греяното вино с подправки са задължителни за опитване.

Интересен факт:

Всяка година Страсбург избира "гостуваща нация", която представя своите културни и кулинарни традиции. Това дава възможност на посетителите да открият нови празнични обичаи от различни краища на света.

2. Коледният базар в Колмар - приказен свят със средновековен чар

Колмар е град, който изглежда сякаш е изваден от коледна картичка. Тесните му улички, осветени от празнични светлини, и цветните къщи с традиционна елзаска архитектура създават уникална атмосфера. Колмарският коледен базар се състои от пет отделни пазара, всеки от които със собствена тематика.

Какво да очаквате:

  • Ръчно изработени изделия от дърво, стъкло и текстил, които са перфектни за подаръци.
  • Магически вечерни разходки с гондоли, които минават през каналите на града и предлагат неповторима гледка към осветените улици.
  • Изобилие от местни храни и напитки като bredalas (елзаски бисквити) и греяно вино.

Интересен факт:

Колмар също така предлага уникални музикални изпълнения и театрални представления по време на целия коледен сезон, които допълнително обогатяват празничната атмосфера.

3. Коледният базар в Мюлуз - празник на текстилните традиции

Мюлуз е известен със своето богато текстилно наследство, и това се отразява в уникалността на коледния му базар. Всяка година базарът е украсен с специален текстилен дизайн, който е разработен специално за празника, вдъхновен от традиционните елзаски мотиви.

Какво да очаквате:

  • Атрактивни текстилни изделия и украси, които можете да купите като сувенири.
  • Множество занаяти и ръчно изработени коледни декорации.
  • Мюлуз предлага и богато кулинарно преживяване с традиционни специалитети като kouglof (типичен елзаски кекс) и choucroute (зеле със свинско).

Интересен факт:

Текстилният дизайн, който украсява Мюлуз по време на коледния базар, се използва и за създаването на уникални коледни подаръци, като кърпи, шалове и покривки за маса.

4. Коледният базар в Кайзерсберг - автентична празнична атмосфера

Малкото градче Кайзерсберг, с неговите калдъръмени улици и автентична архитектура, предлага уютна и традиционна атмосфера за коледните празници. Базарът е по-малък в сравнение с тези в Страсбург и Колмар, но именно това го прави толкова чаровен и автентичен.

Какво да очаквате:

  • Занаятчийски изделия и ръчно изработени подаръци, създадени от местни артисти.
  • Разнообразие от местни храни и напитки, включително коледни сладкиши и топли напитки.
  • Сгушени улички и площади, които сякаш са изпълнени с история и култура.

Интересен факт:

Кайзерсберг е дом на известни винарски изби, така че посещението на базара е отлична възможност да опитате някои от най-добрите вина в региона.

5. Коледният базар в Оберне - коледната звезда на Елзас

Оберне може да е по-малко известно място, но коледният му базар е скрито бижу. Сгушено между хълмовете и лозята на Елзас, това градче предлага автентична атмосфера и по-малки тълпи.

Какво да очаквате:

  • Традиционни елзаски ястия като багети със сирене, греяно вино и местни сладкиши.
  • Базарът в Оберне е известен със своята спокойна и уютна атмосфера, идеална за семейства.

Интересен факт:

Оберне е част от Пътя на вината в Елзас, което го прави перфектно място за комбиниране на посещение на базара с дегустация на местни вина.

Освен магията на коледните базари, регионът на Елзас предлага множество забележителности, които не бива да пропускате. Разгледайте живописните винени маршрути, където можете да опитате световноизвестни елзаски вина, или посетете замъка Haut-Koenigsbourg, който предлага впечатляващи гледки към околността. Историческите центрове на Страсбург и Колмар са идеални за разходки, а техните катедрали и музеи разкриват богатото културно наследство на региона. Не пропускайте и малките селца като Егишайм и Риквир, които ще ви пренесат в средновековна атмосфера с уникален чар и архитектура.

Посещението на коледните базари в Елзас е нещо, което трябва да изживеете поне веднъж в живота си. От вълшебните светлини и аромати до ръчно изработените подаръци и уникалната атмосфера – всичко в този регион ви потапя в истинския дух на Коледа. А защо да не комбинирате празничните базари с опознаване на красивите селца, величествените замъци и изисканите вина на Елзас?

Нека тази зима бъде специална – планирайте вашето коледно пътешествие с FIESTA Travel. Насладете се на едно незабравимо преживяване в сърцето на коледната магия. Елзас ви очаква!

Коментари

Здравейте ,предлагате ли предколедна екскурзия до Елзас?

Напишете коментар

* Полетата са задължителни